Blog Post

Backpacken Noord en Zuid America

2022-08-21

Afgelopen 7 weken heb ik gebackpackt door Noord en Zuid America, dit was nogal spannend aangezien ik nog nooit heb gebackpackt en deze continenten moeilijker zijn dan de standaard Azië.

Ik begon in Mexico City waar ik een week verbleef, het was nogal heftig om mee te maken wat de bevolking daar doet om aan geld te komen. Zo kan je worden aangehouden worden door de politie die geld wilt, dit doen ze omdat ze maar 5 euro per dag verdienen. Ook maken mensen blokkades en moet je geld betalen om er langs te gaan met de auto.

Ik heb in de eerste week best veel bezocht in Mexico-Stad, van de stad van de goden tot de drijvende markten. Het mooiste was toch wel pride parade, dit was zo'n gekke ervaring. Ik had zelf nog nooit zo'n grote parade meegemaakt en helemaal niet in combinatie met pride. Het was een groot feest, iedereen was blij en er werd overal in de stad gedanst. Ik denk dat de foto genoeg zegt.

Vervolgens doorgegaan naar Oaxaca de stad van cultuur! Mexico heeft namelijk 65 culturen en daar zijn er 60 aanwezig. Dit zorgde voor een heel diverse stad, elke wijk was weer anders. Je zou denken dat hierdoor de stad heel verdeeld is, maar juist niet. Doordat iedereen elkaar accepteert, zorgt dit voor een grote samenhang.

Ik eindigde de oostkust van Mexico in Puerto Escondido, dit is het dorp als je wilt chillen, surfen en wilt uitgaan. Er hangt overal een chille vibe en je voert helemaal niks uit op een dag. Ik ben zelf ook gaan surfen en heb beelden gemaakt met mijn drone van backpackers die grote golven pakten.

Op naar Peru, vanaf Puerto Escondido gevlogen naar Lima de hoofdstad van Peru. Hier heb ik niet veel gedaan aangezien er bijna niks te doen is. Daarom heb ik na 2 koude nachten de bus gepakt richting Paracas. Paracas is een dorpje aan de kust waar je dolfijnen en pinguïns kan spotten, deze tour natuurlijk even genomen om ze te bekijken.

Vervolgens doorgegaan naar Huacachina, daar ben ik gaan sandboarden en duinen gaan beklimmen. Zelf ben ik tot dit punt nog nooit in een woestijn geweest, dit was nogal een ervaring en duurde ook even voordat ik door had dat ik in een woestijn was.

Vervolgens de bus gepakt richting een stadje boven aan Colca Canyon, een van de grote valleien ter wereld. Deze hebben we naar beneden gehikt en zijn in het dal gaan slapen nadat we een bad hebben genomen in de hotsprings.

Vervolgens ben ik richting Arequipa gegaan, daar heb ik wildwater geraft met de groep Nederlanders die ik heb ontmoet. De eerste dag dat we daar aankwamen, maakten we 4 aardbevingen mee! Dit was erg intens aangezien ik er nog nooit een had meegemaakt. De heftigste was nachts, dit was een 5.5. Ik werd niet wakker van de aardbeving zelf, maar van mensen die uit hun bed renden en gilden. Gelukkig is er niks kapot gegaan en ben ik weer verder gaan slapen.

Als laatste stad in Peru ben ik naar Cusco gegaan, deze stad ligt erg hoog en is in de buurt van 2 belangrijke monument dat ik wou zien. Dit is namelijk de Rainbow mountain en natuurlijk Machu Picchu, een van de 7 wereld wonderen. We hebben het rustig aangedaan voor een paar dagen om te wennen aan de hoogte, zodat we makkelijker de Rainbow mountain konden beklimmen die op 5000m zit. Het uitzicht daar was zo mooi en de berg erg kleurrijk, de foto laat dit duidelijk zien.
Een paar dagen later ben ik alleen naar Machu Pichu gegaan, dit is dus een van de 7 wereld wonderen. Dit is het mooiste wat ik ooit uit mijn leven heb gezien, vergeleken met de rest wat ik gezien heb in mijn leven en dat is best veel van europa is dit echt veel mooier. Het uitzicht alleen al en de geschiedenis van de plaats is zo mooi en indrukwekkend. Naast de stad zijn 2 bergen, deze heb ik beiden beklommen wat een langere klim was dan verwacht, alleen de foto's zijn het al zo waard.
Daarna ben ik weer terug gaan vliegen naar Mexico via Colombia.

Ik ben vervolgens een paar dagen gebleven in Isla Mujeres, dit betekent eiland van de vrouwen. Dit was erg toeristisch en kon niet wachten om verder te gaan naar Isla Holbox, dit stond bekend als de Puerto Escondido van de westkust, genoeg redenen om daarheen te gaan dus. Daar ook een paar dagen verbleven om vervolgens door te gaan naar de volgende stad, wat helaas ook mijn laatste zou zijn maar dit wist ik nog niet.

Aangekomen in Valladolid ben ik na 1 nacht een scooter gaan huren om cenote’s te bezoeken met backpackers die ik in mijn hostel had ontmoet. Cenote’s zijn ondergrondse grotten die halfvol zitten met water waardoor je er heel mooi in kan zwemmen.
Bij de eerste die we bezochten genaamd Oxman was een touw waar je aan kan hangen, ik probeerde hier een backflip van, maar viel helaas op mijn schouder waardoor die uit de kom ging onder water. Gelukkig had ik een zwemvest aan die me naar boventrok. Onderweg terug naar boven ging hij uit zichzelf ook weer in de kom wat natuurlijk erg fijn is, maar het was erg pijnlijk en een grote schrik onder water. Doordat de pijn steeds erger werd die avond heb ik ervoor gekozen om naar huis te gaan, aangezien ik die avond al niet meer mijn arm kon gebruiken en de pijn alleen maar erger werd.

Helaas heb ik door mijn ongeval mijn reis 3,5 week eerder moeten stoppen. Gelukkig had ik er al 7 opzitten en heb ik heel wat gezien van de andere kant van de wereld. Wat was dit een mooie reis, waar ik veel van heb geleerd.